Πάστα ταψιού

                          Πάστα ταψιού 




Υλικά

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 βανίλια

Χυμός από ½ λεμόνι


Για το παντεσπάνι:


4 μεγάλα  αυγά ή 5 μικρότερα 

130γρ. ζάχαρη

130γρ. αλεύρι

2 κ.γ. μπέικιν 

30 γρ κακάο 

1 βανίλια 


Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα

250γρ. ζάχαρη

100γρ. κορν φλάουρ

2 αβγά 

2 βανίλιες

125 γρ λευκή κουβερτούρα 

2 κσ  βούτυρο παγωμένο 


Για το γλάσο:

2 κουβερτούρες γάλακτος ή κλασική υγείας 

100 μλ κρέμα γάλακτος πλήρες  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για το σιρόπι:

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 3 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το παντεσπάνι:

Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν .

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ βουτυρομενο.


Ψήνουμε στους 160- 170 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά ακριβώς 

Για την κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κοσκινισμένο  κορν φλάουρ, τα αβγά και τα βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε την λευκή  κουβερτούρα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Μετά βάζουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Βάζουμε μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει 


Για το γλάσο:

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά και μετά προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας να λιώσει. 

(εναλλακτική) Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι κουβερτούρα με λίγο εβαπορέ, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μην καεί και προσθέτουμε σιγά σιγά εβαπορέ μέχρι να γίνει ρευστή και να μην κολλάει στον πάτο. Το γλάσο δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό αλλά ούτε πολύ πηχτό, για να κάτσει πάνω στην πάστα μας 


Για την συναρμολόγηση:


Βάζουμε με ένα πινέλο σιρόπι στο παντεσπάνι μας  , ανακατεύουμε την κρέμα να αφράτεψει και την απλώνουμε πάνω από το παντεσπάνι.  Μετά βάζουμε και το γλασο και αφήνουμε να παγώσει


Συνταγή από Δέσποινα Μπο 

ΜΑΓΕΙΡΟ-ΠΑΡΕΑ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χωριάτικες κοντές χυλοπίτες με κιμά.

Ανάποδη μηλόπιτα εύκολη και πεντανοστιμη

Η πιο αφρατη τυρόπιτα χωρίς φύλλο (χωρίς γιαούρτι)